In fata unor rafturi pline cu produse cosmetice frumos ambalate decizia e dificila nu-i asa? Ce sa alegem? Ceva nou, ceva cunoscut, un produs bio, un produs romanesc? Greu nu-i asa? Poate ne ajuta lista cu ingredienti. Parca e si mai greu.
In final alegem cu speranta ca acela este produsul potrivit si pielea noastra va fi frumoasa, hidratata, emoliata si bineinteles, speram ca va intarzia imbatranirea.
Industria cosmeticelor, pe parcursul anilor a descoperit si dezvoltat o multime de produse pentru hidratarea pielii cu compozitii diverse si modalitati de actiune diferite. In compozitia lor se disting 4 grupe mari de ingredienti care ajuta ca pielea sa ramana hidratata:
1. Substantele filmogene hidrofobe sunt cele care formeaza un strat de protectie la suprafata pielii, impiedicand apa sa se evapore din tesut. Aici avem doua optiuni : putem alege un produs cu “ceara vegetala” adica jojoba, sau cu ceara de albine, sau alegem un produs care contine silicon, vaselina sau parafina care de cele mai multe ori sunt de sinteza chimica.
2. Substantele filmogene hidrofile sunt cele care au o afinitate fata de apa o absorb formand geluri semipermeabile. Este cazul pectinei sau a acidului hyaluronic.
3. Umectantii. Acestia sunt precum buretii. Atrag si retin apa precum buretele. Acestia pot retina apa din atmosfera sau pot extrage apa din tesut. Este cazul glicerinei, aminoacizilor, a ureei. Concentratia acestora in produsele cosmetice trebuie sa fie extrem de atent aleasa pentru ca in concentratii prea mari usuca pielea.
4. Corectorii cimentului din stratul de keratinocite sunt uleiurile si unturile vegetale care au in compozitie lipide foarte apropiate ca si structura si concentratie cu cele existente in epiderma (ceramide, acizi grasi nesaturati).
Iluzia hidratarii, eliminarea efectului pierderii apei din tesut
Analizand compozitia unui produs cosmetic clasic, hidratant, constatam ca el contine apa si/sau hidrolate in procente ce depasesc 60%, pot ajunge chiar la 90 %. Restul sunt ingredienti din grupele amintite.
Putini ingredienti activi nu-i asa?
Aceasta structura de produs cosmetic asigura o senzatie de comfort imediat, o hidratare imediata dar din pacate de scurta durata. Dupa cateva ore senzatia dispare si apare nevoia de a repeta aplicarea. Cu cat substantele care protejeaza impotriva deshidratarii pielii sunt in concentratie mai mica cu atat intervalul dintre aplicari va fi mai scurt. Ele contin elemente care umplu temporar si superficial pielea cu apa. Nu trateaza direct problema deshidratarii, creeaza doar o iluzie. Aceste produse pot ameliora temporar simptomele fara a trata vreodata cauza deshidratarii.
Tratarea cauzei deshidratarii
Cauza deshidratarii poate fi eliminata utilizand produse cosmetice care au in compozitie lipide care vor ajuta la refacerea filmului hidrolipidic, la refacerea cimentului care asigura integritatea stratului de keratinocite. Lipidele ajuta pielea sa mentina apa.
Produsele TUELLE AUTENTIC au in compozitie 100% substante active.
Uleiurile vegetale cu o compozitie bogata in acizi grasi polinesaturati, omega 6, cresc rezistenta epidermei impotriva deshidratarii. Acestea au proprietati nutritive si emoliente.
Uleiurile cu compozitie mare de acizi grasi mononesaturati, omega 9, sunt cele care au rol de sigilare. Nu permit apei sa se evapore. Au un rol important in hidratarea si regenerarea pielii, avand o structura similara cu cea a sebumului uman.
Acizii grasi saturati, acidul palmitic sau acidul stearic, sunt agentii “ supersigilanti”. Formeaza un strat protector care protejeaza de agresiunile externe. Ei contribuie la cresterea hidratarii prin mentinerea apei in tesut, astfel contribuie la cresterea elasticitatii pielii.
Asadar,
Tratarea efectului = creearea senzatiei de comfort imediat.
Tratarea cauzei = sustinerea integritatii structurale a pielii si mentinerea hidratarii pe cale naturala.
Respectati “Ritualul” utilizarii produselor TUELLE AUTENTIC si veti reusi sa eliminati cauza deshidratarii pielii.