Transport gratuit la comenzi de peste 150 lei.

Perturbatorii hormonali din produsele cosmetice si efectele lor

“Arta si practica ingrijirii, pastrarii si infrumusetarii corpului uman” este una din definitiile atribuite cosmeticii.

Primele mentiuni despre produsele cosmetice si felul in care erau folosite au aparut in urma cu mii de ani. Sute, mii de ani, furnizorul principal de materii prime pentru produsele cosmetice era natura. Ea era cea care hranea dorinta atingerii “tineretii vesnice”.

Unde s-a ajuns acum in industria cosmetica?

Odata cu aparitia industriei chimice si a evolutiei tehnologiei, tot mai multe materii prime provenite din natura au fost reproduse prin sinteza chimica. Apoi s-a mers mai departe. Au fost create “ moleculele active” din dorinta de a obtine rezultate vizibile in timp foarte scurt. 

In zilele noastre vorbim despre nanotehnologie si despre nanoparticule in produsele cosmetice.

Care sunt consecintele acestei evolutii?

Este o intrebare care a aparut in ultimii ani in toata lumea, la nivelul institutiilor care se ocupa de sanatatea umana. Au fost comandate studii clinice pentru stabilirea efectelor anumitor substante chimice asupra sanatatii oamenilor.

Ce sunt “Perturbatorii hormonali” ?

Studiile realizate au aratat ca in compozitia produselor cosmetice, exista substante chimice numite disruptori endocrini sau “perturbatorii hormonali”. Aceste substante odata patrunse in piele se comporta precum hormonii naturali, imita modul de actionare a acestora. Corpul uman nu face diferenta intre hormonii naturali si acesti perturbatori.

Ei provoaca dezechilibre si anume, influenteaza productia de hormoni naturali de catre cele 8 glande ale corpului uman. Acest lucru genereaza un risc major asupra santatii, deoarece mesajul chimic transmis in fluxul sanguin este incorect , astfel se ajunge la perturbarea functiilor anumitor organe, iar cresterea si dezvoltarea celulara este afectata.

Cu siguranta ati auzit de PARABENI. Dar ce rol au ei in cosmetice si care este efectul lor?

Parabenii sunt utilizati in cosmetice ca si conservanti si sunt “Perturbatori hormonali”. Studiile efectuate in vitro si in vivo au aratat ca acestia sunt toxici pentru reproducere, pot actiona asupra sistemului nervos central, iar pe piele pot provoca alergii.

BHA/BHT.

Cu siguranta le-ati gasit in lista ingredientilor unui produs cosmetic. Ei sunt antioxidanti respectiv conservanti in produsele cosmetice. Si ei sunt disruptori endocrini. Actiunea lor asupra organismului uman provoaca infertilitate, avort, au potential cancerigen si evident provoaca alergii.

Triclosanul este o substanta chimica care confera proprietati antibacteriene cosmeticelor.

Studiile au aratat ca si acest produs este un disruptor endocrin. Deregleaza productia de estrogeni si androgeni naturali, afecteaza functia tiroidei si provoaca toxicitate cardiaca.

Filtrele solare si anume Benzofenona, derivatii camforului si cinamatii

Si filtrele solare sunt perturbatori endocrini. Deregleaza functia tiroidei si sunt toxice pentru reproducere.

Dezechilibrele provocate de acesti “Perturbatori hormonali” produc efecte asupra reproducerii, provoaca obezitate sau pot duce la cancer, intervin in dezvoltarea neurologica si psihomotorie a copiilor.

Cred ca sunt suficiente motivele expuse pentru a va determina sa alegeti cu mai multa atentie produsele cosmetice de care aveti nevoie.

Intotdeauna produsele a caror compozitie provine 100% din natura va vor oferi mai multa siguranta.