Intr-un articol mai vechi, am explicat care este ritualul de ingrijire prin care pielea isi va gasi echillibrul. De data aceasta, am simtit nevoia de a aborda subiectul prin prisma tipurilor de ten, deoarece fiecare tip de piele are nevoile sale.
Azi vorbim despre tenul sensibil, un ten rebel, dezechilibrat, indiferent de anotimp. O piele sensibila protesteaza impotriva stresului si stilului de viata, precum si a factorilor externi.
Este cald si aerul este uscat: pielea ta se inroseste, si in plus se usuca?
Sufla vantul prea tare sau este prea frig: pielea ta se inroseste?
Poate te intrebi: de ce este tenul meu sensibil?
Factorii externi produc schimbari asupra tenului sensibil, uneori ireversibile.
Pielea stie sa isi produca singura acizii grasi care mentin integru stratul de keratinocite de la baza epidermei. Produce sebum care are rol de bariera hidrolipidica.
Prin propriul metabolism, sustinut de o hrana sanatoasa, ea isi produce fibrele de colagen si elastina pentru mentinerea tesutului ferm si elastic. Ph-ul pielii este 5.5, un ph acid care o ajuta sa se apere de bacteriile care s-ar putea dezvolta pe suprafata ei.
Cu toate aceastea, cand stratul hidrolipidic este distrus de agentii de curatare neadecvati (de exemplu sapunul), pielea se usuca, se deshidrateaza, ceea ce duce la o multime de neplaceri cum ar fi iritatiile, inflamatiile, cuperoza. Pot aparea fisuri ce duc la cresterea infectiilor bacteriene.
Sub influenta factorilor de mediu nocivi scade productia de acizi grasi esentiali in mod special a acidului linoleic, care este un precursor al ceramidelor. Astfel structura stratului de keratinocite, adica “cimentul lipidic” dintre celulele epidermei are de suferit, tesutul pierde apa si se deshidrateaza.
Sub actiunea radiatiilor solare apar radicalii liberi care sunt responsabili de imbatranirea prematura a pielii si aparitia ridurilor. Pe de alta parte, datorita frigului porii se deschid mai des pentru a elimina sebum care sa refaca filmul hidrolipidic. Odata cu acest proces insa se elimina si apa din tesut. asa ca apare deshidratarea, uscarea si craparea tesutului pielii.
Regimul pentru ten sensibil din noua colectie Tuelle
Pentru a indeplini aceasta functie de refacere a filmului hidrolipidic am folosit uleiul din seminte de canepa, o minune de ulei cu un echilibru perfect intre acizii grasi omega 3 si omega 6.
Am ales uleiul de jojoba pentru a ajuta la reglarea secretiei de sebum. Pentru a impiedica formarea de radicali liberi am ales antioxidantii din uleiurile din samburi de struguri si coacaze.
Untul de mango din crema pentru tenul sensibil este un ingredient pentru nutritia pielii, este emolient si are un rol regenerator. Ceara de albine este un bun sigilant, nu va permite evaporarea apei din tesut. Ce e important de stiut despre ceara de albine este ca NU infunda porii.
Pretiosul ulei de imortele va contribui la o buna circulatie periferica iar extractul de musetel cu parfumul lui suav este cunoscut ca un antiinflamator, antialergenic si cicatrizant.
Pachetul pentru ten sensibil contine un toner pentru ten sensibil cu apa de musetel care sa va va ajute la o hidratare imediata. Una sau doua pulverizari pe tenul uscat de vant, frig sau soare va reda starea de confort a tenului.
Serul pentru ten sensibil poate fi utilizat seara pentru ca va permite tenului sa respire pe perioada noptii. Pe parcursul noptii serul isi va indeplini functiile de protectie si regenerare a tesutului pielii. In zilele insorite de vara serul poate fi utilizat si in timpul zilei, avand o textura lejera.
Crema pentru ten sensibil e recomandat sa o folositi pe timpul zilei cand va proteja tesutul impotriva deshidratarii, a formarii radicalilor liberi, atenuand rozaceea si reducand eventualele inflamatii.