Comedogenitatea, mai pe intelesul tuturor este « infundarea porilor ».
Porii se infunda atunci cand, prin factori externi, substante sau combinatii de substante utilizate, celulele moarte sunt blocate in interiorul porilor si impreuna formeaza “dopuri”. De aici deriva o multime de probleme: pielea nu mai poate “respira”, glandele sebacee sunt infectate cu propionbacterii, astfel formandu-se cosuri, puncte negre sau albe.
Cele mai sensibile persoane sunt cele care au un ten mixt sau gras, persoanele predispuse la acnee.
In orice formula cosmetica 100% vegetala, riscurile induse de uleiurile sau unturile comedogene pot fi mult diminuate, daca sunt utilizate in concentratii corecte. Este important ca indicele de comedogenitate al formulei finale sa fie cat mai mic. In acest fel, produsul final sa nu infunde porii.
Faptul ca intr-un produs cosmetic clasic sunt utilizate concentratii mici de uleiuri vegetale nu inseamna ca sunt mai sigure. In cele mai multe cazuri ingredientele folosite pentru consistenta cremelor clasice sunt mult mai comedogene decat orice ulei vegetal. Deasemenea, faptul ca un produs este natural, nu inseamna ca nu poate infunda porii. Uleiul de cocos sau uleiul din germeni de grau, sunt cele din categoria produselor naturale cunoscute pentru blocarea porilor.
Exista mitul ca ceara ar infunda porii.
Ceara este in prima ei forma un lichid incolor secretat de glandele aflate in abdomenul albinelor. Albinele o proceseaza apoi si o folosesc ca materie prima pentru construirea fagurilor. In interiorul stupului, albinele construiesc acea retea de celule hexagonale in care se pastreaza mierea atat de pretioasa. De aceea ceara de albine care nu a suferit procese de rafinare si purificare extreme, are un miros placut de miere.
Cele mai importante ingrediente, aproape 90% din compozitia cerii de albine, sunt acizii grasi si alcooli cu catena lunga, ceara de albine fiind complet netoxica. Hidrocarburile care sunt raspunzatoare de fenomenul numit comedogenitate, sunt in concentratie extrem de mica si nu confera cerii de albine aceasta proprietate.
Cei mai multi constituenti au valoare nutritiva si dau un aspect sanatos pielii. Ceara are proprietati terapeutice de mare folosinta in cosmetica. Este o sursa de vitamina A, avand astfel si proprietati antioxidante. Este un bun stimulator al refacerii celulare.
Ceara este emolienta si hranitoare. Ofera protectie pielii impotriva deshidratarii fara a exista riscul infundarii porilor. Deoarece ceara atrage apa din jur si ajuta la transferul ei in piele, produsele Tuelle care o contin asigura o hidratare buna a pielii. Ceara este antialergenica, de aceea este bine tolerata chiar si de pielea sensibila.
Asadar, pentru ca e iarna, si frigul iernii creeaza o multime de neplaceri tenului va recomandam utilizarea cremelor Tuelle Autentic pentru ten normal/mixt si pentru ten uscat. Sunt creme care au in compozitie ceara, iar indicele lor de comedogenitate determinat de elementele din compozitie si concentratia acestora este doar de 2 din 5 posibile.